Project omschrijving

In het najaar van 2015 is de Hex-PAM gebruikt om de fotosynthese van Freesia te monitoren met als doel om de source van het gewas beter te kunnen schatten. Uit het rapport:

“Conclusies en aanbevelingen:

Bij beide locaties was er tot half oktober een overschot aan assimilaten en in november en  december een tekort. Bij Hofland was zowel het overschot en daarna het tekort het grootst.

  1. Er kan energie bespaard worden door in de maanden tot november minder te belichten omdat voldoende assimilaten worden geleverd om aan de vraag te voldoen.
  2. Daar staat tegenover dat er tussen half november en half januari een aanzienlijk gat zit tussen de assimilatenvraag en assimilatenbehoefte. Om dat gat te dichten is verspreid over die periode 70 tot 90 Mol extra licht nodig.
  3. Een graaddag komt overeen met 0,25 Mol licht in de periode tussen half november en half januari. Deze conclusie kan twee kanten op werken: 1 graaddag temperatuurverlaging vermindert de assimilatenbehoefte met 0,25 Mol PAR. Een verlaging van 1 graad gedurende een maand bespaart dan 7,5 Mol assimilatielicht. Het is onwaarschijnlijk dat je dit verband ver naar beneden of naar boven kunt doortrekken omdat de relatie niet lineair is.
  4. De fotosynthese van Freesia is bij laag licht onafhankelijk van de temperatuur en loopt bij hoog licht op met 6% per °C.”

Meer informatie en het eindrapport staan op de site van Kas als Energiebron